Vervoer

Geen vieze rug meer met spatborden

spatborden

Tijdens het fietsen tijdens nat weer zul je merken dat het water en vuil gaat opspatten. Dit is natuurlijk uiterst vervelend wanneer dit op je rug terecht komt. Niet alleen word je dan nat maar je wordt ook meteen vies. Met wielrennen zul je hier minder snel last van hebben maar het is mogelijk. Als je gaat kijken naar mountainbiken zie je sneller dat je helemaal vol komen te zitten met modder. Dit is natuurlijk risico van het vak. Wanneer je door de blubber gaat fietsen zul je gegarandeerd ook modder over je heen krijgen. Je kunt dit wel minimaliseren wanneer je spatborden hebt. Een spatbord zal namelijk voor het grote deel de modder en het water tegenhouden, maar het zal nooit alles 100 procent tegen houden.

spatborden

Soorten borden

Voor elke fiets is er wel een spatbord. Er zijn namelijk een universele spatborden. Dit komt omdat elke band weer een andere dikte heeft. Dikke banden betekent ook een breed spatbord. Zet je hier een smalle op dan kun je net zo goed geen bord gebruiken want alles zal er lang vliegen. Je kunt wel een te brede spatbord gebruiken, want je zult het gewenste resultaat halen, maar het ziet er niet mooi uit. Daarom is er voor elke fiets een speciale beschermer zodat je minder vies zult worden.

Geen garantie

Wanneer je gebruik maakt van spatborden betekent dit niet dat je niet vies of nat kunt worden. Het kan namelijk altijd zo zijn dat je alsnog vies wordt. Dan niet van je eigen fiets dan van de persoon die voor je fietst. Je kunt het dus wel minimaliseren zodat je minder vies wordt. Als het bijvoorbeeld weer gaat regenen zul je alsnog drijfnat worden en dan werkt een spatbord ook niet. Dus ben je bang om vies of nat te worden dan moet je binnen blijven met nattig weer.