Auto

Waar blijft alle kleur op de weg?

Zo’n vijftig jaar geleden zag je het overal: felgekleurde rokende auto’s die de snelwegen in de eerste week van de zomervakantie een ware zee van kleuren maakten. Door de jaren heen richting de eenentwintigste eeuw veranderde dit beeld echter. De wereld op de weg vergrijsde, verloor langzaam zijn kleur door de steeds meer opkomende trend van witte, grijze, donkerblauwe en zwarte auto’s. Vermoedelijk komt dit door de steeds populairder wordende leaseauto’s. De autoleasecenter staan vol met grauw gekleurde modellen. Maar hoe komt dat eigenlijk?

Het stokje doorgeven

Een leaseauto wordt meestal gekocht door een bedrijf. Dit bedrijf verhuurt deze auto vervolgend een aantal jaar aan een werknemer, neemt hem vervolgens weer in beslag en huurt het model vervolgens weer aan een andere werknemer. Het feit dat een auto dus niet meer een persoonlijk bezit is, maakt tegelijk dat de auto ook minder persoonlijkheid mag hebben. Het rijtuig wordt immers na een paar jaar weer aan iemand anders doorgegeven, die de auto even goed moet kunnen gebruiken. Dit zou de reden kunnen zijn waarom de autoleasecenter tegenwoordig vol staan met al deze grauwe modellen: de auto’s moeten nou eenmaal een neutraal uiterlijk hebben, aangezien ze bij wijze van spreken door iedereen gebruikt moeten kunnen worden.

Professioneel

De neutraalheid is echter niet de enige reden waarom al die leaseauto’s tegenwoordig zo weinig kleur hebben. Leaseauto’s fungeren vaak om een werknemer naar het werk, of naar klanten te vervoeren. De rijtuigen mogen vaak ook voor privégebruik worden ingezet, maar de hoofdzaak van de auto blijft het werk. Om die reden kiezen werknemers vaak een serieuze, grauwere kleur. Aangezien de auto voornamelijk voor het werk wordt gebruikt, wil de werknemer graag een professionele en serieuze uitstraling hebben wanneer hij of zij met een auto op het werk of bij een klant aankomt. Deze uitstraling wordt in onze huidige maatschappij eenmaal minder snel bereikt met een felle kleur auto, dan met een donker gekleurde auto.