Auto

Waarom de remklauw in je Peugeot 206 zo vaak gecontroleerd wordt

remklauw peugeot 206

Er bestaat een kans dat je niet eens wist dat er een remklauw in je Peugeot 206 zit. Het is namelijk een onderdeel waar je niet vaak mee te maken hebt, tenzij je zelf geregeld sleutelt aan je auto. Toch is het goed om te weten wat dit voor een onderdeel is, en waarvoor het dient. Dan zal je ook begrijpen waarom het telkens weer moet worden gecontroleerd bij de APK. 

remklauw peugeot 206

Wat een remklauw voor functie heeft

In een Peugeot maar vrijwel alle andere auto’s ook zit een remklauw. De remklauw is onderdeel van het remsysteem. Daarin zitten allerlei onderdelen met een cruciale rol. Deze onderdelen zorgen samen dat de auto ook echt kan afremmen en tot stilstand kan komen. Een remklauw is eigenlijk het eerste onderdeel na het rempedaal dat in actie komt. 

Hoe de remklauw werkt

 Zodra je op het rempedaal drukt, dan duwt de remklauw naar voren tegen de remblokken aan. De remblokken gaan dan op hun beurt weer drukken op de remschijf. Door dat proces neemt de snelheid van de auto langzaam af. De remklauwen van een auto zijn in de meeste gevallen zichtbaar tussen de velgen door. Ze zijn soms aan vervanging toe, maar lang niet zo vaak als bijvoorbeeld de remblokken of de remschijf. De ergste slijtage wordt door die onderdelen opgevangen. 

Iets mis met de remklauw

Als er toch iets mis is met de remmen, dan ligt het dus vaak aan andere onderdelen. Het kan echter ook aan de remklauw liggen in uitzonderlijke gevallen. Vaak herken je een probleem met de remklauw tijdens het sturen. Als de auto sterk naar een kant trekt wanneer je remt, dan is dit een symptoom van een slecht functionerende remklauw. In dat geval is het goed om snel even langs de garage te gaan.