Auto

De beste tips voor het besparen van BPM!

Wil je een auto importeren uit het buitenland én ben je geschrokken van de hoogte in BPM (Belasting personenauto’s en motorrijwielen) bij invoer? Lees dan snel verder, want er zijn genoeg legale manieren om fors minder te betalen op deze aankoopbelasting. Door het volgen van onderstaande tips zul je een besparing van tientallen of soms zelfs duizenden euro’s in je portemonnee voelen.

Koop een auto met schade

Dat klinkt misschien raar, maar na het lezen van deze tip zul je begrijpen dat het eigenlijk heel logisch is. De BPM kan namelijk berekend worden aan de hand van de dagwaarde van de auto. Een auto met schade heeft vanzelfsprekend een lagere dagwaarde dan een auto die nooit schade heeft geleden. Hoe kun je het beste te werk gaan?

  • Laat de schadeauto taxeren door een professioneel bedrijf.
  • Bereken de BPM met behulp van deze taxatiewaarde.  Je zult zien dat de belastingdienst een forse korting toepast bij invoer van een schadeauto.
  • Als voorgaande stappen succesvol zijn voltooid, kun je de schade in Nederland laten herstellen.

Gebruik geen online rekentools

Het berekenen van de voordeligste BPM is maatmerk. Er is niet één beste manier om BPM te berekenen. Dit verschilt per auto. Helaas maken online rekentools gebruik van standaard gegevens die mogelijk een te hoge BPM opleveren. Je kunt beter een specialist in de arm nemen. Per auto wordt dan de voordeligste rekenmethode geselecteerd. Berekeningen kunnen gedaan worden aan de hand van standaard afschrijvingstabellen, specifieke koerslijsten (van bijvoorbeeld de ANWB, Eurotax of X-Ray) of, zoals hierboven beschreven, een taxatierapport dat is afgegeven door een professioneel bedrijf.

Bekijk de informatie op de website van de Belastingdienst

Op de website van de Belastingdienst is helder uitgelegd hoe je BPM kunt berekenen en welke voorwaarden aan je aanvraag gesteld worden. Het is daarom zeker raadzaam om deze informatie, voorafgaand aan het indienen van je aanvraag, door te nemen.